Η ισπανική κυβέρνηση καλεί τους Καταλανούς να προκηρύξουν εκλογές

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους Καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (...) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διευκολύνονται οι επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

Εν τω μεταξύ η ισπανική κυβέρνηση πέρασε καινούριο νόμο ώστε να διευκολύνει τις εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε όλη τη χώρα καθώς μετά την ένταση που έχει ξεσπάσει στην Καταλονία, με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, κάποιοι οργανισμοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο νέος νόμος «μειώνει τη γραφειοκρατία» που απαιτείται για το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας προκειμένου να πάρει την απόφαση να μετακινήσει τη βάση της εταιρείας εκτός αν το καταστατικό της ομάδας ορίζει ρητά κάτι διαφορετικό.

Ο νόμος συζητήθηκε με τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλιστές και το φιλικό προς τους επιχειρηματίες κόμμα Ciudadanos, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκούιντο σε συνέντευξη τύπου μετά την εβδομαδιαία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.


Πηγή: skai.gr