Μιανμάρ: Oι ανθρωπιστικές υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση στην επαρχία Ραχίν

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, το γεγονός ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση στην επαρχία Ραχίν της Μιανμάρ, απ’ όπου περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν φύγει εξαιτίας της βίας από τα τέλη Αυγούστου.

«Χρειαζόμαστε πρόσβαση χωρίς εμπόδια. Το επίπεδο της πρόσβασης που έχουμε στην επαρχία Ραχίν είναι απαράδεκτο», είπε ο Λόουκοκ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη προσθέτοντας πως μια «υψηλού επιπέδου» ομάδα του ΟΗΕ αναμένεται να μεταβεί επιτόπου «τις προσεχείς ημέρες».

Ανακοίνωσε ακόμη τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης δωρητών στις 23 Οκτωβρίου στη Γενεύη με σκοπό να αυξηθεί περαιτέρω η βοήθεια που παρέχεται προς τους πρόσφυγες.

«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει μια νέα έξοδος», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Συνολικά, περίπου 515.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από τη Μιανμάρ με προορισμό το Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 2.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά, δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο Τζόελ Μίλμαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει επιδημία χολέρας στους καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στο Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εμβόλια κατά της χολέρας αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή το Σάββατο (αύριο).

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο Τάρικ Τζαζάρεβιτς.
Πηγή: skai.gr