Κλείσιμο

Το λόμπι των όπλων στηρίζει ρυθμίσεις για τα bump stocks μετά το Λας Βέγκας

Υπέρ της αυστηροποίησης των ρυθμίσεων για την απόκτηση συσκευών που αυξάνουν την ταχυβολία ημιαυτόματων τυφεκίων τάχθηκε το μεγαλύτερο λόμπι όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η NRA, στον απόηχο του μακελειού στο Λας Βέγκας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους.

Πρόκειται για μία σπάνια, αν και μικρή, υποχώρηση από ένα λόμπι που επί χρόνια αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα αυστηροποίησης των ελέγχων για την οπλοκατοχή.

Η απαγόρευση τέτοιων συσκευών έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο Κογκρέσο τις τελευταίες ημέρες και η στήριξη της NRA δίνει κρίσιμη ώθηση στην προσπάθεια νομοθέτησης νέων κανονισμών. Τη στήριξή του για νομοθετικές πρωτοβουλίες σε αυτό το μέτωπο εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, δια στόματος της εκπροσώπου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Δώδεκα από τα 23 όπλα που βρέθηκαν στο δωμάτιο ξενοδοχείου του δράστη ήταν ενισχυμένα με την τροποποίηση «bump stock», η οποία αυξάνει τον ρυθμό πυρός στα επίπεδα πλήρως αυτόματου όπλου. Η πώληση των αυτόματων όπλων απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία, όμως τα bump stocks είναι καθόλα νόμιμα και ουσιαστικά αποτελούν «παραθυράκι» στο νόμο.

Η χρήση bump stock πιστεύεται ότι επέτρεψε στον μακελάρη Στέφεν Πάντοκ να γαζώσει με εκατοντάδες σφαίρες την υπαίθρια συναυλία που εκτυλισσόταν κάτω από το δωμάτιο του.

Σε ανακοίνωσή της, η NRA καλεί τις Αρχές
να επανεξετάσουν εάν συσκευές όπως το «bump stock» είναι σύμφωνες με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, σημειώνοντας μάλιστα ότι, κατά την άποψή της, όπλα που αναβαθμίζουν ημιαυτόματα όπλα σε πλήρως αυτόματα «θα πρέπει να υπόκεινται σε επιπλέον ρυθμίσεις».

Ωστόσο, η οργάνωση επέκρινε πολιτικούς που ζητούν πιο δραστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της οπλοκατοχής για νομοταγείς Αμερικανούς με γνώμονα την εγκληματική ενέργεια ενός τρελού δεν θα κάνει τίποτα για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων».

Συνολικά ο μακελάρης είχε στην κατοχή του 47 όπλα. Τα 33 εξ αυτών τα είχε αγοράσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες . Όλες οι αγορές φαίνεται πως έγιναν νόμιμα.

Τα κίνητρα του Πάντοκ
δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

Ήταν άγνωστος στην Αστυνομία, εύπορος, και δεν φαίνεται να είχε οποιαδήποτε σύνδεση με πολιτικά ή θρησκευτικά κινήματα. Αυτοκτόνησε μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου πριν την έφοδο των αστυνομικών.

Το βέβαιο είναι ότι το χτύπημα ήταν ενδελεχώς προετοιμασμένο, ενώ παράλληλα πιστεύεται ότι ο Πάντοκ είχε εξετάσει συναυλιακούς χώρους στο Σικάγο και στη Βοστώνη.

Τον Αύγουστο είχε κρατήσει δωμάτιο που είχε θέα το μεγάλο φεστιβάλ ροκ μουσικής Lollapalooza στο Σικάγο, όμως δεν είναι γνωστό εάν πήγε ή εάν είχε καταστρώσει κάποιο σχέδιο επίθεσης που δεν έγινε πραγματικότητα.
Πηγή: skai.gr