Έντονη ενόχληση ΗΠΑ μετά τη σύλληψη προξενικού υπαλλήλου τους στην Τουρκία

Συνελήφθη στην Τουρκία ντόπιος υπάλληλος του γενικού προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Ουάσιγκτον.

Με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο συλληφθείς συνδέεται με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο υπάλληλος κατηγορείται για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Ο συλληφθείς, που έχει ταυτοποιηθεί μόνο με τα αρχικά MT, φέρεται να είχε παλαιότερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με πρώην εισαγγελέα που απολύθηκε ως «γκιουλενιστής», και τέσσερις «γκιουλενιστές» πρώην αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δήλωσε «βαθιά θορυβημένη» από τη σύλληψη του προξενικού υπαλλήλου, τονίζοντας ότι θεωρεί τις κατηγορίες «παντελώς αβάσιμες».

Η πρεσβεία καταγγέλλει αιχμηρά ότι οι «κυβερνητικές διαρροές» αποσκοπούν στο να δικαστεί ο συλληφθείς από τα μέσα ενημέρωσης παρά από τη Δικαιοσύνη, ενώ προσθέτει με νόημα ότι «αβάσιμοι και ανώνυμοι ισχυρισμοί» εναντίον εργαζόμενων σε αμερικανικές αποστολές υποβαθμίζουν τη μακρά φιλία των δύο χωρών.

Ο ιμάμης Γκιουλέν αποτελεί σημείο μεγάλης τριβής ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα, καθώς η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει την έκδοσή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο έχουν αποσαφηνίσει ότι έως τώρα τα στοιχεία που έχει παράσχει η Τουρκία δεν επαρκούν ενώπιον δικαστηρίου.
Πηγή: skai.gr