Ρόλο της ισραηλινής Μοσάντ στο κουρδικό δημοψήφισμα καταγγέλλει ο Ερντογάν

Δάκτυλο της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ πίσω από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στον κουρδικό θύλακα του Ιράν κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας την κριτική που έχει ασκήσει την τελευταία εβδομάδα κατά του Τελ Αβίβ.

«Απόφαση που λαμβάνεται στο τραπέζι με τη Μοσάντ δεν είναι νόμιμη, είναι παράνομη», είπε ο κ. Ερντογάν μετά από συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Δεν παρουσίασε αποδείξεις για την καταγγελία του.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα που αναγνώρισε το δικαίωμα των Κούρδων στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Δευτέρας και προειδοποίησε ότι ο θύλακας κινδυνεύει να απομονωθεί εάν επιμείνει στην σύγκρουση με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο κουρδικό δημοψήφισμα, υπό τον φόβο ότι θα αναζωπυρώσει τις επιδιώξεις των δικών τους κουρδικών μειονοτήτων για αυτοδιάθεση.

Ο κ. Ερντογάν έχει απειλήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν με οικονομικές και εμπορικές ποινές εάν επιμείνει στην απόσχιση από το Ιράκ, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στον θύλακα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εξάγει ο κουρδικός θύλακας φτάνει στη Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας και του λιμανιού της Τσεϊχάν.

Άγκυρα και Ιράν έχουν πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα του θύλακα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr