«Μυστήριο και μόνο» η κατάληξη της εξαφανισμένης πτήσης ΜΗ370

«Σχεδόν αδιανόητο» χαρακτηρίζουν οι Αυστραλοί ερευνητές στην τελική τους έκθεση το ότι δεν μπόρεσνα να εντοπίσουν την εξαφανισμένη από το 2014 πτήση 370 των Μαλαισιανών αερογραμμών.

Το Boeing 777 εξαφανίστηκε το 2014 την ώρα που πετούσε προς το Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ, ενώ είχε 239 επιβαίνοντες.

Η αναζήτηση του αεροσκάφους, στην οποία συμμετείχε η Αυστραλία, η Κίνα και η Μαλαισία ανακλήθηκε τον Ιανουάριο μετά από 1.046 ημέρες. 

Οι ερευνητές της Αυστραλίας δήλωσαν ότι είναι «βαθιά λυπημένοι» που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το αεροσκάφος. «Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες εκατοντάδων ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα από όλο τον κόσμο, το αεροσκάφος δεν βρέθηκε», τόνισαν.  

«Είναι σχεδόν αδιανόητο και σίγουρα κοινωνικά μη αποδεκτό το ότι στην εποχή που ζούμε, κατά την οποία 10 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάζονται καθημερινά σε εμπορικά αεροσκάφη, έχει χαθεί ένα μεγάλο εμπορικό αεροσκάφος και δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι έχει συμβεί στους επιβάτες του», δήλωσε την Τρίτη η Αυστραλιανή Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών.

Η τελική τους έκθεση επανέλαβε εκτιμήσεις από τον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο του 2017, ότι δηλαδή το Boeing 777 ήταν πιθανότατα βυθισμένο στα 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βόρεια της προηγούμενης ζώνης αναζήτησης στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Όλον αυτόν τον καιρό πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιφανειακές και υποβρύχιες έρευνες στην ιστορία της αεροπορίας. Για 52 ημέρες οι έρευνες ήταν επιφανειακές και στη συνέχεια κάλυψαν θαλάσσια έκταση μεγαλύτερη των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το 2015 και το 2016, ύποπτα συντρίμμια από την MH370 ξεβράστηκαν σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού και της ανατολικής ακτής της Αφρικής.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επαναλάβει την έρευνα μόνο αν υπάρξουν νέα «αξιόπιστα» αποδεικτικά στοιχεία ενώ η μαλαισιανή κυβέρνηση συνεχίζει να διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε η εξαφάνιση του αεροσκάφους.
Πηγή: skai.gr