Καταλονία: Χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία- 460 τραυματίες

Απίστευτες εικόνες βίας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα της Καταλονίας όπου διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησια της Περιφέρειας.

Η ισπανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσει ψηφοφόρους από τα εκλογικά κέντρα.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου.

Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.




Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας» ενώ προκαλεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία. 

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποίησε ότι
εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια. Μάλιστα δημοσιοποίησε βίντεο «κουκουλοφόρων» που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελόνης.


Η ψηφοφορία διεξάγεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Από την άλλη μεριά, κάτοικοι από ολόκληρη την Καταλονία στέλνουν μηνύματα δηλώνοντας ότι ψηφίζουν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.



Η τοπική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση παραίτηση του απεσταλμένου της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίγιο.

«Είπαμε ότι ο λαός της Καταλονίας θα ψηφίσει, και ψηφίζει στο 73% των εκλογικών κέντρων που παραμένουν ανοιχτά. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Μίγιο για κρατική βία. Ζητούμε από τον κόσμο να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμά του. Η Καταλονία ψηφίζει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ.  «Όλος ο κόσμος βλέπει τη βία της κεντρικής κυβέρνησης» είπε ο Τουρούλ.

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα».

Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «για τη βία του κράτους» χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».



Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική» αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο», δηλώνοντας ότι η Μαδρίτη είναι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα . «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε. Στην Καταλονία εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 Ισπανοί αστυνομικοί. 

Photo published for Catalonia: Police using rubber bullets to disperse voters

Σημειώνεται ότι ο Κάρλες Πουτζεμόντ, υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, ψήφισε κανονικά, παρότι η αστυνομία νωρίτερα εισέβαλε στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει. Ψήφισαν και άλλα υπουργικά στελέχη και καταλανοί πολιτικοί όπως ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρο Μας και ο υπουργού Εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα.

«Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Bίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους. Σε ένα από τα βίντεο, Ισπανός αστυνομικός εμφανίζεται να σύρει Καταλανό ψηφοφόρο. 



«Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.

Η ισπανική αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων. «Συμμορφωνόμαστε με το νόμο» τονίζει.

Την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πλάθα Μαγιόρ σημειώθηκε ένταση, όταν σε διαδήλωση οπαδών της Ισπανικής ενότητας, παρεισέφρησε οπαδός της «ελευθερίας της έκφρασης» των Καταλανών. Η ισπανική αστυνομία παρενέβη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.



Με λογική… «κάντο μόνος» σου πορεύεται από την πλευρά της η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει η Μαδρίτη για το δημοψήφισμα.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό. Μάλιστα, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα.

Την ίδια στιγμή, για Καταλανούς αστυνομικούς που δεν υπακούν στις εντολές για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας κάνουν λόγο Καταλανοί πολίτες. Ήδη δημοσιεύονται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Καταλανούς αστυνομικούς να χαμογελούν σε εκλογικό κέντρο την ώρα της ψηφοφορίας...



Όπως ανέφερε μάλιστα μια Καταλανή, κάποιοι αστυνομικοί της Mossos d' Esquadra (καταλανική αστυνομία) φώναξαν σε εκλογικό κέντρο «Καλημέρα Καταλονία» υπό το θερμό χειροκρότημα των ψηφοφόρων.

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράζουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.



Το δημοψήφισμα διχάζει και του ίδιους τους Καταλανούς, με το Σάββατο να παρατηρούνται διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις για την παραμονή στο ισπανικό κράτος, και δοκιμάζει τις αντοχές και τους θεσμούς της κεντρικής κυβέρνησης.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο το βράδυ στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…



Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.



Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών. Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα. 

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς. Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης.

Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλει στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ