Ανταλλαγή Γκιουλέν με Αμερικανό πάστορα πρότεινε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πρώην ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια και στον οποίο η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, με ένα Αμερικανό πάστορα που κρατείται σε τουρκικές φυλακές.

«Εκείνοι μας λένε: "Παραδώστε μας τον πάστορα". Όμως κι εσείς επίσης, κι εσείς έχετε έναν κληρικό τον Γκιουλέν. Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε τον πάστορα και θα σας τον παραδώσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα.

Ο πάστορας στον οποίο αναφέρεται ο Ερντογάν είναι ο Άντριου Μπράνσον. Παραμένει φυλακισμένος στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016 καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Υπονοώντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι του ζήτησαν να μην μπερδεύει τις δύο υποθέσεις, ο Τούρκος ηγέτης συνέχισε:

«Τί σημαίνει αυτό; Ότι εσείς έχετε Δικαιοσύνη, εμείς όμως όχι;».

«Αυτός που βρίσκεται στη χώρα μας αναμένεται να δικαστεί. Όμως αυτός που βρίσκεται στη χώρα σας, όχι! Ζει σε μια έπαυλη στην Πενσιλβάνια!».

«Είναι απλούστερο για εσάς τις ΗΠΑ να μας τον παραδώσετε, μπορείτε να το κάνετε αμέσως» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία αναγνωρίζει στον πρόεδρο την εξουσία να διατάζει την έκδοση ξένων με αντάλλαγμα Τούρκους κρατούμενος ή καταδικασμένους στο εξωτερικό, εφόσον ένα τέτοιο μέτρο είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας».

Το ζεύγος Μπράνσον, που διαμένει στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία ενός ναού προτεσταντών στη Σμύρνη.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ