Ο OHE κατήγγειλε τις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Ο ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν πέντε νοσοκομεία και δύο αποθήκες ανθρωπιστικών οργανώσεων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ώστε οι αντιμαχόμενες πλευρές να μπορούν να προστατεύουν τους αμάχους και τις ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ο Γιαν Έγκελαντ, σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για τις αεροπορικές αυτές επιδρομές, όμως πρόσθεσε ότι αποτελούν μέρος μιας κλιμακούμενης τάσης να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον «ανθρωπιστικών γραμμών ζωής», περιλαμβανομένων νοσοκομείων, ασθενοφόρων και εργαζόμενων στον τομέα της υγείας.

«Χρειαζόμαστε άμεσα ένα λειτουργικό και κατανοητό σύστημα ενημέρωσης για τις προστατευόμενες αυτές εγκαταστάσεις, το οποίο θα σέβονται οι αντιμαχόμενες πλευρές», τόνισε ο Έγκελαντ, αν και πρόσθεσε ότι κάποιες οργανώσεις αρωγής διστάζουν να αποκαλύψουν τις συντεταγμένες τους.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον 150 αμάχους στη διάρκεια μιας εκστρατείας βομβαρδισμών την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα φροντίζει να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Το υπουργείο απαντούσε στις καταγγελίες Σύρων διασωστών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον 150 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες ακόμη τραυματιστεί από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας και άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει την καταστροφή έξι νοσοκομείων, πέντε κέντρων προστασίας και ιατρικών κέντρων σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι αντάρτες να συμφωνήσουν σε τοπικές εκεχειρίες.
Πηγή: skai.gr