«Εμπορικός πόλεμος» Βρετανίας-ΗΠΑ με αφορμή τα Bombardier

Την αντίδραση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να επιβάλει τέλος ύψους 219% στις εισαγωγές αεροσκαφών της καναδικής εταιρείας Bombardier.

Η Kαναδική εταιρεία απασχολεί 4.000 άτομα στη Βόρεια Ιρλανδία, με την κα Μέι να τονίζει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διασφάλιση αυτών των θέσεων.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης λήφθηκε κατόπιν καταγγελίας της ανταγωνίστριας αμερικανικής εταιρείας Boeing ότι η Bombardier είχε λάβει αθέμιτη κρατική επιχορήγηση.

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η συμπεριφορά της Boeing «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο» μελλοντικά συμβόλαια για αγορά αεροσκαφών της εταιρείας από το Υπουργείο Άμυνας, όπως ελικόπτερα τύπου Apache.

Η προειδοποίηση αυτή έχει οδηγήσει βρετανικά μέσα ενημέρωσης και σχολιαστές να κάνουν λόγο για ρητορική «εμπορικού πολέμου» μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.

Η κα Μέι απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Τραμπ να παρέμβει.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση της Boeing στο πλαίσιο εκδήλωσης της Τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης, η κα Μέι είπε ότι «αυτή δεν είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά από έναν μακρόπνοο συνεργάτη».

Σχολίασε επίσης ότι «ο προστατευτισμός εμφανίζεται σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο» και επανέλαβε ότι θέλει τη Βρετανία να είναι παγκόσμιος ηγέτης για το ελεύθερο εμπόριο.

Η υπόθεση δημιουργεί και τριβές στον χαλαρό κυβερνητικό συνασπισμό των Συντηρητικών με το βορειοϊρλανδικό DUP, η ηγέτιδα του οποίου Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση «εντελώς αδικαιολόγητη».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο