Άτυπο δείπνο κορυφής στο Ταλίν στον απόηχο της ομιλίας Μακρόν

Οι προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και η μεταναστευτική πολιτική αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού άτυπου δείπνου των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα λάβει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στο περιθώριο του σημερινού δείπνου ο κ. Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Παρούσα στο γεύμα θα είναι και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που αναμένεται να μιλήσει στους ομολόγους της για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το πρώτο ραντεβού Μέρκελ - Μακρόν μετά τις εκλογές στη Γερμανία, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της καγκελαρίου αναδείχτηκε μεν πρώτη δύναμη αλλά υπέστη απώλειες σε σχέση με το 2013, γεγονός που την υποχρεώνει να αναζητήσει συνεργασία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες που είναι σκεπτικοί απέναντι στις προτάσεις του γάλλου προέδρου.

Κάλεσμα Μακρόν

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης την Τρίτη, ο κ. Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα για εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Πρότεινε μεταξύ άλλων τη συγκρότηση κοινής στρατιωτικής δύναμης με κοινό προϋπολογισμό έως το 2020 και τη σύσταση ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας και ακαδημίας.

Ο κ. Μακρόν επανέλαβε την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, που θα εποπτεύεται από κοινό υπουργό Οικονομικών, όμως απέφυγε να θέσει πιο συγκεκριμένα αιτήματα, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας την πολιτική ρευστότητα στο Βερολίνο.

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε πάντως και στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κερδίζοντας πόντους με τον δεύτερο δυνητικό κυβερνητικό εταίρο της κ. Μέρκελ, τους Πράσινους.

Κατά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία οι Ελεύθεροι Δημοκράτες απέρριπταν τις ιδέες Μακρόν. Ωστόσο, τη Δευτέρα, πριν την ομιλία Μακρόν, ο επικεφαλής του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι αντιτίθεται στις μεταφορές χρημάτων ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης.

Αύριο Παρασκευή οι ηγέτες θα λάβουν μέρος σε συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, όπου θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με πυλώνα τις τεχνολογίες της νέας εποχής.
Πηγή: skai.gr