Η Λιβύη θα προχωρά στην «κατάσχεση» πλοίων των ΜΚΟ

Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης απείλησε ότι από εδώ και πέρα θα «κατάσχει» τα πλοία των ΜΚΟ που κινούνται κοντά στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να διασώζουν μετανάστες χωρίς την έγκριση των λιβυκών αρχών. Αιτία ήταν ένα επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν οι άνδρες του Π.Ν με το πλήρωμα του σκάφους μιας γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Αυτή τη φορά αποφύγαμε την κλιμάκωση. Στο μέλλον, θα προχωράμε στην κατάσχεση των πλοίων των ΜΚΟ που δεν σέβονται την εθνική κυριαρχία της Λιβύης», προειδοποίησε ο Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του λιβυκού Ναυτικού.

Ο Κάσεμ υπενθύμισε την ανακοίνωση που είχε γίνει τον Αύγουστο περί της δημιουργίας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών μιας περιοχής έρευνας και διάσωσης (SAR), στην οποία το λιβυκό ναυτικό απαγόρευσε οποιαδήποτε είσοδο χωρίς εξουσιοδότηση σε ξένα πλοία, ιδίως σε αυτά των ΜΚΟ.

Το πρωί της Τετάρτης άνδρες της λιβυκής ακτοφυλακής πλεύρισαν το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline, το οποίο είχε περισυλλέξει 52 μετανάστες σε μια πρώτη επιχείρησή του μέσα στην περιοχή αυτή, κι επιβιβάστηκαν σε αυτό.

«Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι εδώ», ξεκαθάρισε ένας Λίβυος λιμενικός, όπως δείχνουν πλάνα που τα μέλη της ΜΚΟ κατέγραψαν σε βίντεο. Στο βίντεο ακούγεται επίσης ένας πυροβολισμός, προφανώς στον αέρα, ως προειδοποίηση.

«Μας απείλησαν και απαίτησαν να τους παραδώσουμε τους ανθρώπους, κάτι που αρνηθήκαμε», εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ο Άξελ Στάγερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Επρόκειτο πραγματικά για μια πράξη πειρατείας, ανέβηκαν στο πλοίο μας δίχως να ζητήσουν καμιά άδεια».

Από την πλευρά του, καταδικάζοντας για άλλη μια φορά τις «εκστρατείες δυσφήμησης που διεξάγουν οι ΜΚΟ εναντίον του λιβυκού ναυτικού», ο Κάσεμ υποστήριξε ότι το πλοίο αποπειράθηκε να διαφύγει ενώ ένας λίβυος λιμενικός βρισκόταν ακόμη πάνω σε αυτό.
Πηγή: skai.gr