Κυρώσεις σε βάρος 34 βορειοκορεατικών στόχων επέβαλαν οι ΗΠΑ

Κυρώσεις σε βάρος οκτώ βορειοκορεατικών τραπεζών και 26 προσώπων που συνδέονται με χρηματοπιστωτικά δίκτυα του Βορρά επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ασκήσει ασκηθεί οικονομική πίεση στην Πιονγκγιάνγκ ώστε να εγκαταλείψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, τα 26 άτομα που μπήκαν στη λίστα των κυρώσεων είναι Βορειοκορεάτες που εργάζονται στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Λιβύη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκπροσωπούν συμφέροντα βορειοκορεατικών τραπεζών.

Οι κυρώσεις αντανακλούν την εντυπωσιακή εξάπλωση των τραπεζικών πλοκαμιών της Βορείου Κορέας, η οποία κατορθώνει επί χρόνια να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες των κυρώσεων που της επιβάλει η διεθνής κοινότητα.

Με βάση τις σημερινές ποινές, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα που ενδέχεται να έχουν οι στόχοι στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών μπλοκάρονται, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση του Βορρά στο αμερικανικό και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι κυρώσεις συμπληρώνουν τις ποινές που έχει ήδη επιβάλει στη Βόρεια Κορέα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κι έρχονται μία εβδομάδα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που στοχοποιεί τις εμπορικές και τραπεζικές δραστηριότητες της απομονωμένης χώρας.

«Στοχοποιούμε τις βορειοκορεατικές τράπεζες και όσους τις διευκολύνουν δρώντας ως αντιπρόσωποι τους ανά τον κόσμο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μανούτσιν.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο προωθούμε την στρατηγική μας να απομονώσουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα ώστε να πετύχουμε τον μεγαλύτερο στόχο για μία ειρηνική Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Πηγή: skai.gr