Κατέρρευσε και νέα προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων καταργήσουν το Obamacare

Στο κενό έπεσε η νέα προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το σύστημα φαρμακοϊατρικής περίθαλψης που είναι γνωστό ως Obamacare, εγείροντας νέα ερωτήματα για τη δυνατότητα του κόμματος να προωθήσει την ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν κατόρθωσε καν να καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο για ψηφοφορία, αφού την τελευταία εβδομάδα τέσσερις γερουσιαστές του κόμματος εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν.

Πρόκειται για τη δεύτερη, και πιθανώς τελευταία, αποτυχημένη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ανατρέψουν το Obamacare στη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι η κατάργησή του ήταν ένας από τους κύριους νομοθετικούς στόχους της παράταξης τα τελευταία επτά χρόνια και απετέλεσε προεκλογική υπόσχεση του κ. Τραμπ.

Ο κ. Μακόνελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα προσπάθεια αποκαθήλωσης του Obamacare στο μέλλον, όμως παραδέχτηκε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πλέον πρέπει να αφοσιωθούν στην άλλη μεγάλη νομοθετική τους προσπάθεια, που είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα.

Η αντικατάσταση του Obamacare χωρίς τη συναίνεση των Δημοκρατικών θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη από την Κυριακή, όταν και εκπνέουν οι ειδικές ρυθμίσεις που είχαν ψηφίσει οι Ρεπουμπλικάνοι στις αρχές του έτους και επέτρεπαν το πέρασμα νομοσχεδίων με 50 ψήφους στην 100μελή Γερουσία.

Την Κυριακή, όποτε αρχίζει το νέο οικονομικό έτος στις ΗΠΑ, επανέρχεται σε ισχύ ο κανόνας που επιτρέπει στους Δημοκρατικούς να ασκούν το αποκαλούμενο «φιλιμπούστερ», που σημαίνει ότι για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου θα απαιτείται πλειοψηφία 60 εδρών. Η Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με 52 μόλις έδρες.

Το νέο ναυάγιο στη Γερουσία μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις ανάμεσα στον κ. Μακόνελ και τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αναζητά ακόμα την πρώτη νομοθετική επιτυχία της θητείας του και έχει επικρίνει έντονα την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με κάποιους γερουσιαστές», είπε ο κ. Τραμπ. «Είμαστε απογοητευμένοι με ορισμένους αποκαλούμενους Ρεπουμπλικάνους».

Αντίθετα, η απόσυρση του νομοσχεδίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους Δημοκρατικούς, με τον ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ να Αντιμέτωποι με αντίσταση από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, οι συνάδελφοί μας δεν είχαν άλλη επιλογή», είπε.
Πηγή: skai.gr