ΗΠΑ - Μάτις: Θέλουμε διπλωματική λύση στη Βόρεια Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιλύσουν διπλωματικά την κλιμακούμενη πυρηνική κρίση με τη Βόρεια Κορέα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις. Η διευκρίνιση του Μάτις έρχεται μετά τις δηλώσεις του βορειοκορεάτη ομόλογού του, Ρι Γιονγκ Χο, πως τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου.

Μάλιστα ο Ρι προειδοποιούσε πως η Βόρεια Κορέα έχει πλέον το δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά ακόμα κι αν αυτά δεν πετούν στον εναέριο χώρο της Βόρεια Κορέας.


  
«Διατηρούμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τις πιο ακραίες απειλές της Πιονγιάνγκ, αλλά και να υποστηρίξουμε τους διπλωμάτες μας, ώστε το ζήτημα να παραμείνει στο διπλωματικό στάδιο, για όσο το δυνατόν περισσότερο», εξήγησε ο Μάτις.

«Αυτός είναι στόχος, να επιλύσουμε το θέμα διπλωματικά και πιστεύω πως ο πρόεδρος Τραμπ, έχει υπάρξει ξεκάθαρος για το ζήτημα», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν την ηγεσία της Βόρειας Κορέας μέσω των διπλωματικών καναλιών.


«Συνεχίζουμε την διπλωματική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Τα ομόφωνα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν αυξήσει τόσο την διπλωματική όσο και την οικονομική πίεση στην Πιονγιάνγκ», είπε ο Μάτις.

Το βράδυ του Σαββάτου, αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας, φτάνοντας βορειότερα από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική αποστολή των ΗΠΑ στην περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ο πρόεδρος έχει πολλές στρατιωτικές επιλογές για να κατανικήσει οποιαδήποτε απειλή», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για επίδειξη της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ απέναντι στην «απερίσκεπτη συμπεριφορά» της Πιονγιάνγκ.



«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά εδάφη αλλά και τους συμμάχους μας», υπογράμμισε το πεντάγωνο, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ρι, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δοκιμής υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συμπεριφορά του Τραμπ καθιστά «αναπόφευκτη» την «επίσκεψη» βορειοκορεατικών πυραύλων στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποιούσε το Σάββατο ο Ρι Γιόνγκ Χο, υποστηρίζοντας πως ύστερα από «μεγάλες προσπάθειες» η χώρα του απέχει μόνο «λίγα βήματα μακριά» από την ολοκλήρωσή της ως πυρηνική δύναμη.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας