Η Βόρεια Κορέα ενισχύει τις άμυνές της μετά την επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να ενισχύει τις άμυνες στα ανατολικά της παράλια, μετά την επίδειξη δύναμης από αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη ανοιχτά των ακτών της την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πως επανατοποθετεί τον στόλο των μαχητικών αεροπλάνων της, ενώ παράλληλα ενισχύει τα αμυντικά έργα στις ακτές, δήλωσε στο Yonhap ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της νοτιοκορεατικής Βουλής, Λι Τσέολ-γου, αφού έλαβε σχετική ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι η Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται να αντελήφθη εγκαίρως ή πλήρως την πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την παντελή απουσία άμεσης στρατιωτικής αντίδρασης από το καθεστώς Κιμ Γιόνγκ-ουν.

«Ο Βορράς μπορεί να μην το περίμενε καθόλου ή μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να αναλάβει δράση καθώς το ραντάρ του ή άλλα συστήματα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν» τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, είπε.

Σύμφωνα με το Yonhap, η απουσία άμεσης βορειοκορεατικής αντίδρασης έχει εγείρει υποψίες ότι η απομονωμένη χώρα δεν είχε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει κανονικά τα ραντάρ με εμβέλεια 600 χιλιομέτρων που είναι γνωστό ότι διαθέτει. Ορισμένοι αναλυτές πάντως αντιτείνουν ότι μπορεί η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να επέλεξε να μην αντιδράσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Κορέας
Ρι Γιόνγκ-χο είπε τη Δευτέρα ότι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου. Προειδοποίησε ότι η χώρα του έχει πλέον το δικαίωμα να καταρρίπτει αμερικανικά αεροσκάφη ακόμα κι αν πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως έπραξαν στην επίδειξη δύναμης της Παρασκευής.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε λακωνικά τις δηλώσεις Ρι. «Δεν έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στη Βόρεια Κορέα», είπε η εκπρόσωπος Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ «παράλογη».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επιχειρούν σε διεθνείς αιθέρες και ύδατα.
Πηγή: skai.gr