Τρεις Ισραηλινοί νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου στη Δυτική Όχθη

Τρία μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους κι ένας ακόμα άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά ενός Παλαιστινίου στη Δυτική Όχθη.

Η επίθεση έλαβε χώρα στην είσοδο του οικισμού Χαρ Αντάρ, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ, όπου ο δράστης προσπάθησε να εισέλθει μαζί με μία ομάδα παλαιστίνιων εργατών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης κίνησε τις υποψίες του προσωπικού ασφαλείας όμως πρόλαβε να ανοίξει πυρ και να σκοτώσει έναν συνοριοφύλακα και δύο φρουρούς, προτού τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ο 37χρονος Μπεΐτ Σουρίκ. Ήταν κάτοικος ενός παλαιστινιακού χωριού που βρίσκεται κοντά στον Χαρ Αντάρ και είχε άδεια εργασίας σε ισραηλινούς οικισμούς.

Η επίθεση έλαβε χώρα ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για διεθνείς διαπραγματεύσεις, Τζέισον Γκρίνμπλατ, βρίσκεται στο Ισραήλ σε μία προσπάθεια να αναβιώσει τις «παγωμένες» διαπραγματεύσεις για το παλαιστινιακό.

Η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τσίπι Χοτοβέλι τόνισε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον τέτοιων επιθέσεων προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

«Η φριχτή επίθεση στον Χαρ Αντάρ είναι η παλαιστινιακή υποδοχή στον […] Τζέισον Γκρίνμπλατ», προσέθεσε η κ. Χοτοβέλι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί κατοικούν σε περίπου 140 οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την προσάρτησή τους από το εβραϊκό κράτος το 1967. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάση του διεθνούς δικαίου και η επέκτασή τους έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως το Τελ Αβίβ επιμένει ότι είναι νόμιμοι.

Τουλάχιστον 50 Ισραηλινοί και πέντε ξένοι υπήκοοι, ανάμεσά τους δύο Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2015 σε επιθέσεις με μαχαίρια, όπλα και αυτοκίνητα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε περίπου 300, με τις ισραηλινές Αρχές να αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι είναι οι δράστες των επιθέσεων.

Το κύμα βίας έχει πάντως καταλαγιάσει από τα μέσα του 2017.
Πηγή: skai.gr