«Ja» FDP για βοήθεια στην Ελλάδα με συμμετοχή ΔΝΤ και βιωσιμότητα χρέους

Στην παροχή προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα συναινούν πλέον οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) διευκολύνοντας έτσι σημαντικά τις προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο αρχηγός του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, το FDP συναινεί σε βοήθεια στην Ελλάδα, υπό τον όρο να συμμετάσχει το ΔΝΤ, και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

«Η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίντνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας ότι αυτή ήταν και η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

«Η δική μας σύσταση είναι να επιστρέψουμε, στη Γερμανία, στην παλιά πολιτική, η οποία ήταν προσανατολισμένη στη σταθερότητα» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό συνιστά «αναπροσανατολισμό» της πολιτικής.

Να θέσει σε ψηφοφορία την συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του με αυτήν της Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του κόμματος, οι οποίες μεταδίδονται από τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος ο κ. Ζεεχόφερ πάντως διευκρίνισε ότι συνεχίζεται η κυβερνητική συνεργασία με την κυρία Μέρκελ, αλλά προϊδέασε για σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς χωρίς τις έδρες του CSU δεν συμπληρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία. Ήδη χθες το βράδυ προέταξε την πάγια θέση του για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που μπορεί να δεχτεί ετησίως η χώρα, στις 200.000.

Παρά το ιστορικά χαμηλό εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε το CSU με 38%, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ακόμη ότι σκοπεύει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο το 2018. Κάλεσε όποιον διαφωνεί, να τον αμφισβητήσει. Η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη το βράδυ.

Την απόφαση της να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΚΟ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε νωρίτερα η Φράουκε Πέτρι, ένα από τα ηγετικά στελέχη της, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός της, που αναδείχθηκε τρίτο στις γερμανικές εκλογές με ποσοστό 12,6% και 94 έδρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr