Moύδιασμα μετά την ευφορία στο AfD: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Φράουκε Πέτρι

Την απόφαση της να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΚΟ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Φράουκε Πέτρι, ένα από τα ηγετικά στελέχη της, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός της, που αναδείχθηκε τρίτο στις γερμανικές εκλογές με ποσοστό 12,6% και 94 έδρες.

Η Πέτρι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν θα είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη γερμανική Βουλή αιφνιδιάζοντας άλλα στελέχη του κόμματος που ήταν παρόντα στη συνέντευξη.

«Μετά από προσεκτική σκέψη αποφάσισα ότι δεν θα κάτσω μαζί με τους βουλευτές του AfD» ανακοίνωσε η Πέτρι σύμφωνα με την Deutsche Welle, και αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της.

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερις χρόνια και στην άνοδό του συνέβαλλε σημαντικά η Πέτρι. Ωστόσο, η στάση της κατέδειξε το διχασμό στους κόλπους του AfD, με την Πέτρι να αντιπροσωπεύει τους «μετριοπαθείς» του κόμματος, με τους «σκληροπυρηνικούς», όπως ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, να παίρνουν όμως το «πάνω χέρι» τους τελευταίους μήνες.

Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times στο συνέδριο του κόμματος στην Κολωνία τον Απρίλιο, η Φράουκε Πέτρι τάχθηκε κατά της «φονταμενταλιστικής αντιπολίτευσης» και του μεγαλύτερου πραγματισμού, για να κρατήσει αποστάσεις από την ακροδεξιά, με το επιχείρημα ότι αυτό θα επέτρεπε κυβερνητικές συνεργασίες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, η πρωτοβουλία της απορρίφθηκε από το υπόλοιπο κόμμα.
Πηγή: skai.gr - DW - FT