Κλείσιμο

Η Βαγδάτη ζητά από τους Κούρδους να παραδώσουν διεθνή αεροδρόμια και σύνορα

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κουρδικού θύλακα, Μεσούντ Μπαρζανί, ξεκαθάρισε ότι η δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά κι ότι θα διεκδικήσει την εφαρμογή του αποτελέσματός του, ενώ παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στην «αποτυχημένη» συνεργασία με τη Βαγδάτη.

Από την πλευρά τους ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα προκαλέσει χάος στην περιοχή, ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν.

«Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, θα προκληθεί χάος στην περιοχή, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που προσδίδουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr