Κλείσιμο

Αποφασισμένοι για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας οι Κούρδοι

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του κουρδικού θύλακα του Ιράκ θα λάβει χώρα κανονικά αύριο Δευτέρα, διαμήνυσε ο κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί, αψηφώντας τις πιέσεις της Βαγδάτης, των Ηνωμένων Πολιτειών και δυνάμεων της Μέσης Ανατολής που έχουν ζητήσει τη ματαίωση της ψηφοφορίας.

Ο κ. Μπαρζανί σημείωσε πως θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση για την εφαρμογή του αποτελέσματος της κάλπης – που αναμένεται να δώσει πράσινο φως στην απόσχιση – ουσιαστικά απορρίπτοντας τις εκκλήσεις να υποβαθμίσει την ψηφοφορία σε μη δεσμευτική.

Τόνισε μάλιστα ότι ποτέ δεν πρόκειται να επιστρέψει στην «αποτυχημένη» συνεργασία με τη Βαγδάτη που βρίσκεται σε ισχύ από το 2003, και κατήγγειλε ότι το Ιράκ έχει μετατραπεί σε «θεοκρατικό, σεκταριστικό» κράτος, χωρίς δημοκρατικές ιδιότητες.

Ο κ. Μπαρζανί απέρριψε τις ανησυχίες του Ιράν και της Τουρκίας, που επίσης αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, ότι η απόσχιση των Κούρδων από το Ιράκ μπορεί να τροφοδοτήσει νέο κύκλο εθνοτικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τα διεθνώς καθορισμένα σύνορα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους φόβους ότι το Ιρακινό Κουρδιστά θα επιδιώξει να ενσωματώσει εδάφη που έχουν κουρδικό πληθυσμό στη Συρία και την Τουρκία.

Σημειώνεται πάντως ότι τα εδάφη που διεκδικούν με το δημοψήφισμα οι Κούρδοι περιλαμβάνουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ, όπου κατοικούν επίσης πολλοί άραβες και Τουρκομάνοι. Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αναδειχτεί σε μεγάλο σημείο τριβής με τη Βαγδάτη, η οποία δεν αναγνωρίζει τον έλεγχό της από τους κούρδους αντάρτες πεσμεργκά.

«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να επιβραβεύσει τις μητέρες των μαρτύρων μας», είπε ο κ. Μπαρζανί, υπενθυμίζοντας έτσι τον ρόλο των κούρδων μαχητών στον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του κουρδικού θύλακα, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλλει οικονομικές και διπλωματικές ποινές εάν γίνει η ψηφοφορία.

Η Άγκυρα δεν έχει επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή, ενώ τουρκικά στρατεύματα εκτελούν γυμνάσια κοντά στα σύνορα με τον θύλακα από τις αρχές της εβδομάδας.

Το Ιράν από την πλευρά του ανέστειλε σήμερα όλες τις πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Βαγδάτης, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Fars.
Πηγή: skai.gr