Ο Μελανσόν έβγαλε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι για τα εργασιακά

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η πορεία διοργανώθηκε μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κομμουνιστικού μπλοκ «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η μάχη μόλις αρχίζει. Στην πορεία έλαβε μέρος και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της περασμένης άνοιξης, Μπενουά Αμόν.

Σύμφωνα με τον κ. Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν ένα «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα». Προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που πλήττεται από ανεργία που υπερβαίνει το 9%.

Ωστόσο, η Αστυνομία μέτρησε 30.000 διαδηλωτές, πέντε φορές λιγότερους.

«Η μάχη δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», δήλωσε ο κ. Μελανσόν, απαντώντας στην υπογραφή από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν των πέντε κειμένων που τροποποιούν τον πολύπλοκο γαλλικό εργασιακό κώδικα. Κατήγγειλε «κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ».

«Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ ο Μελανσόν, απαντώντας στην αποφασιστικότητα του κ. Μακρόν δήλωσε: «Ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, τους ναζί».

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει ορισμένες απολύσεις και επιτρέπει στις περισσότερες επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους απασχόλησής τους.

Το κείμενο της μεταρρύθμισης υπήρξε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις. Όμως οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης δεν μεταπείσθηκαν θεωρώντας ότι ξηλώνει κοινωνικά δικαιώματα τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.

Επικεφαλής της αντίδρασης, το συνδικάτο CGT που έχει ήδη οργανώσει δύο ημέρες απεργίας και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 12 και 21 Σεπτεμβρίου με μέτρια ανταπόκριση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο