Εκλογές στη Νέα Ζηλανδία - προηγείται το κυβερνών κόμμα

Γενικές εκλογές διεξήχθησαν σήμερα στη Νέα Ζηλανδία και το κυβερνών Εθνικό Κόμμα του Μπιλ 'Ινγκλις έλαβε ποσοστό 46,3% με καταμετρημένο το 31,4% των ψηφοδελτίων, ενώ το Εργατικό Κόμμα της χαρισματικής Τζακίντα 'Αρντερν έλαβε 36% σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες, οι οποίες έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας), αλλά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ψήφισαν εκ των προτέρων.

Αυτές οι εκλογές θεωρούνταν οι πιο αβέβαιες εδώ και πολλά χρόνια, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών. Αρχικά έδειχναν νίκη του 'Ινγκλις, μετά της 'Αρντερν και τέλος ξανά του απερχόμενου αρχηγού της κυβέρνησης. "Οι εκλογές αυτές είναι ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων", δήλωσε χθες ο Μπιλ 'Ινγκλις.

Από το 1996 που τέθηκε σε ισχύ το νέο εκλογικό σύστημα της μικτής αναλογικής εκπροσώπησης, μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανότερη από την διακυβέρνηση από ένα κόμμα που θα έχει κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν το έχει καταφέρει αυτό.

Εκτός απροόπτου, οι σημερινές εκλογές δεν αναμένεται να αποτελέσουν εξαίρεση και συνεπώς επίκεινται οι διαπραγματεύσεις με τα "μικρά" κόμματα για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού.

Πριν από δύο μήνες ακόμη, ο 'Ινγκλις, ο οποίος διαδέχτηκε τον Δεκέμβριο τον πολύ δημοφιλή Τζον Κέι είδε το κόμμα του προηγείται έναντι της κεντροαριστεράς. Αλλά η εικόνα της προεκλογικής εκστρατείας άλλαξε με την άφιξη της 'Αρντερν την 1η Αυγούστου, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής με αποτέλεσμα οι Εργατικοί να κερδίζουν 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Η 'Αρντερν χειρίστηκε επιδέξια το θέμα της αλλαγής έπειτα από εννέα χρόνια διακυβέρνησης από το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα. Στα 37 της χρόνια, η υποψήφια των Εργατικών διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας της. Σε περίπτωση εκλογής της θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας μετά το 1856 και η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτόν τον θώκο.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάθε τρία χρόνια στη Νέα Ζηλανδία.
Πηγή: skai.gr