Με δοκιμή υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό απειλεί η Βόρεια Κορέα

Απειλή για δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που κλιμακώνεται εκ νέου ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής του Βορρά, Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Εάν η Πιονγκγιάνγκ όντως δοκιμάσει υδρογονοβόμβα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό θα πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα και για την πρώτη ατμοσφαιρική πυρηνική έκρηξη από το 1980.

«Κατά την άποψή μου, ίσως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μία ιστορική υπέργεια δοκιμή υδρογονοβόμβας, πάνω από τον Ειρηνικό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ Ρι Γιόνγκ-χο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ρι διευκρίνισε με νόημα ότι δεν γνωρίζει εάν τελικά θα γίνει η επίμαχη θερμοπυρηνική δοκιμή, σημειώνοντας ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον ανώτατο ηγέτη Κιμ.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο εάν ο Βορράς έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει θερμοπυρηνική δοκιμή πάνω από τον Ειρηνικό.

Η προειδοποίηση του κ. Ρι έρχεται υπό τη σκιά των λεκτικών διαξιφισμών ανάμεσα στους ηγέτες της Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς» τον Βορρά εάν απειληθούν οι ίδιες ή οι σύμμαχοί τους ενώ ο κ. Κιμ χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο «ψυχικά διαταραγμένο». Ήταν η πρώτη φορά που ο βορειοκορεάτης ηγέτης απηύθυνε προσωπικά ανακοίνωση προς αμερικανό πρόεδρο και τη διεθνή κοινότητα.

Χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Βορρά, αναφέροντας ότι θα τιμωρήσουν κάθε πρόσωπο, επιχείρηση ή τράπεζα που κάνει ή διευκολύνει σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με την απομονωμένη χώρα.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι ο κ. Τραμπ θα «πληρώσει ακριβά» για τις απειλές του.
Πηγή: skai.gr