Η ρυθμιστική αρχή Μεταφορών Λονδίνου δεν ανανέωσε την άδεια της Uber

Η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου αποφάσισε την Παρασκευή να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της εταιρίας Uber από το τέλος Σεπτεμβρίου σε μία κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 40.000 οδηγούς.

«Η προσέγγιση και η συμπεριφορά της Uber αποδεικνύουν την έλλειψη εταιρικής ευθύνης σε σχέση με ορισμένα ζητήματα που έχουν πιθανές συνέπειες για τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο αρμόδιος οργανισμός μεταφορών, αιτιολογώντας την απόφαση του.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η άδεια λειτουργίας της δημοφιλούς υπηρεσίας Uber τερματίζεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Uber σχολίασε σε ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να προσβάλλει άμεσα την απόφαση στα αρμόδια δικαστήρια κατηγορώντας της αρχή και τον Δήμαρχο του Λονδίνου ότι ενέδωσαν σε μία μικρή μερίδα ανθρώπων που αντιτίθενται στην επιλογή των καταναλωτών.

«Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτή η απόφαση, 40 χιλιάδες και πλέον οδηγοί θα απωλέσουν την εργασία τους και οι Λονδρέζοι θα στερηθούν μία αξιόπιστη και οικονομική λύση για τις μεταφορές τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια Λονδρέζοι έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς τις υπηρεσίες του Uber, ενώ η εταιρία έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της.

Στο Λονδίνο, η Uber αντιμετώπισε κριτική από συνδικάτα, νομοθέτες και παραδοσιακούς οδηγούς ταξί σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργήθηκε σάλος γύρω από την εταιρία με αφορμή μια σειρά από σκάνδαλα που αφορούσαν καταγγελίες για σεξισμό και εκφοβισμό οδηγώντας σε παραίτηση τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Uber, Travis Kalanick.

Η Uber υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Ουγγαρίας, και αντιμετώπισε πλήθος καταγγελιών και δικαστικών διαμαχών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan τάχθηκε υπέρ της απόφασης λέγοντας πως «όλες οι εταιρείες στο Λονδίνο πρέπει να παίξουν με τους κανόνες και να τηρήσουν τα υψηλά πρότυπα που περιμένουμε - ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πελατών» και συμπλήρωσε:
«Θα ήταν λάθος αν Οργανισμός Μεταφορών του Λονδίνου συνέχιζε να χορηγεί άδεια στο Uber αν κάτι τέτοιο έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Λονδρέζων».

Η Uber είναι η πρώτη διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει σε ιδιώτες να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. τους προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, όμοιες με αυτές των ταξί.
Πηγή: skai.gr