Ερντογάν: Η Τουρκία θα στείλει στρατό στην Ιντλίμπ της Συρίας

Στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας θα στείλει η Τουρκία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αποστολή των δυνάμεων θα γίνει στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη τον Αύγουστο, με ρωσική διαμεσολάβηση, για την «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων στη Συρία. Μεγάλο μέρος της επαρχίας ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Ο κ. Ερντογάν, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, προειδοποίησε εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η απόφασή τους, την άνοιξη, να παράσχουν όπλα στους κούρδους αντάρτες που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μπορεί εν τέλει να βλάψει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.

Η Άγκυρα θεωρεί τους κούρδους αντάρτες τρομοκράτες που συνιστούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που τους θεωρούν αξιόπιστο σύμμαχο στη μάχη κατά του ISIS.

Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO, όμως το τελευταίο διάστημα τάραξε τα νερά, αποφασίζοντας να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Ο κ. Ερντογάν πάντως απέρριψε τις ανησυχίες ότι οι σχέσεις του με τη Συμμαχία έχουν πλέον υποβαθμιστεί.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα για έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του περσινού αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Αναφερόμενος τέλος στη Γερμανία, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν.
Πηγή: skai.gr