Παραιτήθηκε το δεξί χέρι της Μαρίν Λε Πεν

Την παραίτησή του από το Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε το άλλοτε δεξί χέρι της Μαρίν Λε Πεν, Φλοριάν Φιλιπό, εν μέσω διαμαχών που έχουν ξεσπάσει στην γαλλική ακροδεξιά μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές και την κακή επίδοση στις βουλευτικές κάλπες του καλοκαιριού.

Ο κ. Φιλιπό ήταν στρατηγικός σύμβουλος της κ. Λε Πεν και κατά τη θητεία του έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης στη ζωή των γάλλων εργαζόμενων, προάγοντας ταυτόχρονα μία σκληρά ευρω-σκεπτικιστική γραμμή.

Μερίδα του κόμματος του επέρριψε την ευθύνη για τα αρνητικά αποτελέσματα στις φετινές κάλπες.

Η περιθωριοποίηση του κ. Φιλιπό έγινε εμφανής χθες Τετάρτη, όταν η κ. Λε Πεν ανακοίνωσε ότι του αφαίρεσε τα κομματικά χαρτοφυλάκιά του.

«Μου είπαν ότι ήμουν αντιπρόεδρος του ‘τίποτα’. Δεν μου αρέσει να με γελοιοποιούν ούτε μου αρέσει να μην έχω τίποτε να κάνω», είπε ο κ. Φιλιπό στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. «Παραιτούμαι από το Εθνικό Μέτωπο».

Το ερώτημα πλέον είναι ποια στρατηγική κατεύθυνση θα επιλέξει το Εθνικό Μέτωπο μετά την αποχώρηση Φιλιπό, κι αν θα υπάρξει αναπροσανατολισμός στην πιο σκληρή ακροδεξιά ρητορική που χαρακτήριζε την εποχή του ιδρυτή Ζαν Μαρί Λε Πεν.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν η αποχώρηση Φιλιπό, που είναι ομοφυλόφιλος, θα επηρεάσει την ανεκτική στάση που είχε υιοθετήσει το κόμμα όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο σύντροφος της κ. Λε Πεν, Λουίς Αλιό, κατηγόρησε τον κ. Φιλιπό ότι έβλαψε το κόμμα με υπεροπτική και ακραία συμπεριφορά, περιορίζοντας τον διάλογο, και επιβάλλοντας μία ακραία ευρω-σκεπτικιστική νοοτροπία.
Πηγή: skai.gr