Αμπάς: Η «συμφωνία του αιώνα» για ειρήνη στη Μ. Ανατολή μετά τις δεσμεύσεις Τραμπ

O Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ φέτος προσθέτοντας ότι η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα αυτό θα βοηθούσε στο να συναφθεί «η συμφωνία του αιώνα» στην περιοχή.

Ο Μαχμούτ Αμπάς ευχαρίστησε τον Τραμπ που τον υποδέχθηκε σε ένα τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Εάν αυτό αποτελεί απόδειξη για κάτι επιβεβαιώνει τη σοβαρότητά σας, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία του αιώνα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς ή εντός των προσεχών μηνών, Θεού Θέλοντος» είπε ο Αμπάς.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι η ομάδα των συμβούλων του εργάζεται πολύ σκληρά για το θέμα αυτό, όπως και το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη. «Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ, πολύ καλή πιθανότητα και σίγουρα θα αφοσιωθώ (σε αυτό) με την καρδιά και την ψυχή μου προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία», τόνισε ο μεγιστάνας. «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, δεν έχουμε πολύ χρόνο και θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις, προφανώς» συμπλήρωσε.

Ο Μαχμούτ Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν συναντηθεί με την ομάδα Τραμπ περισσότερες από 20 φορές αφότου ο Αμερικανός ηγέτης ανέλαβε επίσημα καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, κάλεσε την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν το «απαρτχάιντ» που έχει επιβάλει το Ισραήλ, ζητώντας να συνεχιστούν οι προσπάθειες να «δοθεί ένα τέλος στην ισραηλινή κατοχή του Παλαιστινιακού κράτους εντός ενός προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος».

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμπάς προειδοποίησε ότι αν δεν επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να «συνεχίσουν τη μάχη και να απαιτούν πλήρη δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της ιστορικής Παλαιστίνης».

«Έχουμε και έχετε την ευθύνη να τερματίσουμε το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.


Πηγή: skai.gr