Κλείσιμο

Σύστημα έγκαιρης πρόβλεψης σεισμών σώζει χιλιάδες ζωές στο Μεξικό

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εγκατασταθεί στις ακτές του Μεξικού από το 1991 σε συνέχεια του σεισμού του 1985 από τον οποίο έχασαν επισήμως τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι.

Αρχικά το σύστημα περιελάμβανε την εγκατάσταση 20 περίπου αισθητήρων σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου του Μεξικού και δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων μεγαλύτερων από τα 6,1 Ρίχτερ. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σύστημα από το 1991 αναπτύχθηκε σημαντικά και επενδύθηκαν από την Μεξικανική Κυβέρνηση σημαντικά κεφάλαια και σήμερα διαθέτει πλέον 100 αισθητήρες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι τόσο με σεισμογράφους όσο και με σειρήνες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης της σεισμικής δόνησης (υπολογίζεται από τις αρχές σε περίπου 60 με 90 δευτερόλεπτα) έσωσε πιθανότατα τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έδωσε κρίσιμο πλεονέκτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως ένα αντίστοιχο σύστημα πρόβλεψης δονήσεων αναπτύσσουν και οι ΗΠΑ το οποίο όμως αναμένεται να τερματιστεί μετά τις περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. δολάρια και αρχικώς είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά από το 2018.
Πηγή: skai.gr