Φονικός σεισμός 7,1R στο Μεξικό - Στους 149 οι νεκροί

Τουλάχιστον 149 είναι οι νεκροί από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 ρίχτερ που συγκλόνισε την Πουέμπλα του Μεξικού, νοτιοανατολικά της πόλης του Μεξικό το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στα δεκάδες κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Ανάμεσα στα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκονται και παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην Πόλη του Μεξικού που κατέρρευσε. Σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σχολείο Enrique Rebasmen προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους μαθητές.

Από την δύναμη του σεισμού, πιστεύεται ότι ενεργοποιήθηκε το φαίστειο Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης.

O πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι πάνω από 50 κτήρια έχουν καταρρεύσει στην μεξικανική πρωτεύουσα.

Eκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς σορούς ανθρώπων κάτω από τα ερείπια, ενώ 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 8 χλμ. νοτιοανατολικά του Ατενσίνγκο στην πολιτεία Πουέμπλα και βάθος 51 χλμ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Πολιτεία που επλήγη βαρύτερα από τον καταστροφικό σεισμό είναι η Μορέλος, νότια της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί, ενώ ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Θάνατοι έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα, στην Πολιτεία Πουέμπλα και στην Πολιτεία του Μεξικού.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Να σημειωθεί ότι ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και εκρήξεις στα κυκλώματα φυσικού αερίου πολλών κτηρίων. 

Ο σεισμός προκάλεσε σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων, 32 χρόνια ακριβώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού, κατά τις αρχές. Να σημειωθεί ότι αρχικά το μέγεθος του σεισμού μετρήθηκε στα 7,4R. Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 8 χλμ. νοτιοανατολικά του Ατενσίνγκο στην πολιτεία Πουέμπλα και βάθος 51 χλμ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο.


Από τον σεισμό εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικό, ενώ όλες οι πτήσεις έχουν καθηλωθεί. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του και ρωγμές στους δρόμους γύρω από αυτό.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που απεικονίζουν κτήρια να έχουν καταρρεύσει και αστυνομικούς να προσπαθούν να τα περιφρουρήσουν. 

Οι αρχές σε συνεργασία με τους εθελοντές δίνουν μάχη για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν ανθρώπους στα χαλάσματα, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Τουλάχιστον ένας επιζώντας ανασύρθηκε από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πολυσύχναστη συνοικία Κοντέσα της πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη διασώθηκε από τα συντρίμμια ενός εξαώροφου κτιρίου σε μικρή απόσταση.

Στην Κουερναβάκα, μια πόλη της Μορέλος που αποτελεί δημοφιλή προορισμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, τοπικά ραδιοφωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.









Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα συμπληρώνονται 32 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 8 ρίχτερ που ισοπέδωσε την πόλη του Μεξικό και στοίχισε τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους (19/9/1985).

Η δόνηση σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργάνωσαν οι μεξικανικές αρχές για το ενδεχόμενο σεισμού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, ανήμερα της επετείου του καταστροφικού σεισμού του 1985.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα σφοδρή σεισμική δόνηση 8,1 βαθμών συγκλόνισε την χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 98 ανθρώπων.

Την συμπάθειά του προς τον μεξικανικό λαό εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ο Θεός να φυλάει τον λαό του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς» αναφέρει το σχετικό μήνυμα.






Πηγή: Skai.gr - Φωτογραφικό υλικό: Associated Press