Για Βόρεια Κορέα, Ιράν και Βενεζουέλα θα μιλήσει ο Τραμπ στον ΟΗΕ

Την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Βόρεια Κορέα αναμένεται να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι ο Τραμπ θα παρακινήσει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να λάβουν δράση ενάντια στην εχθρική και επικίνδυνη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας που έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες πυραυλικές εκτοξεύσεις και την προηγούμενη Παρασκευή προχώρησε την έκτη και μέχρι στιγμής τελευταία της εκτόξευση. 

Εν τω μεταξύ, χθες η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις του ΟΗΕ δεν θα καταφέρουν τίποτα παραπάνω από το να επιταχύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ο κ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θα αναφερθεί και στους «αποτυχημένους» τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενώ θα ασκήσει κριτική στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Για το Ιράν αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του καθώς την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως η χώρα έχει παραβιάσει το πνεύμα της συμφωνίας του 2015 που στόχευε να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλές φορές ασκήσει κριτική στη συμφωνία.

Θα προσπαθήσει να πείσει τις χώρες να ασκήσουν πίεση στο Ιράν ώστε να περιορίσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα αλλά και την επέμβασή του στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν δεν συμβάλλει με θετικό τρόπο στην περιφερειακή ασφάλεια «μέσω των ενεργειών του και της υποστήριξης του στο καθεστώς του Άσαντ», καθώς συμμετέχει σε «κακόβουλες δραστηριότητες στην περιοχή» και «αναπτύσσει επιθετικούς βαλλιστικούς πυραύλους».

Επίσημος δημοσιογράφος του Λευκού Οίκου δήλωσε μάλιστα αναφερόμενος στην ομιλία του κ Τραμπ ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αποτελούν μια «κοινή απειλή» για την ανθρωπότητα. 

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενες ομιλίες του ο Τραμπ είχε υπονοήσει ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν την χρηματοδότηση που παρέχουν στον ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει αναφέρει στο BBC ότι αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τις διεθνείς υποθέσεις, το κενό θα συμπληρωθεί από άλλες χώρες. 

Πηγή: skai.gr