Κλείσιμο

Πιθανώς λίγο μικρότερος ο αριθμός των θυμάτων στον Πύργο Γκρένφελ

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά του Πύργου Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο στις 14 Ιουνίου ίσως είναι λίγο μικρότερος από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Μέχρι τώρα η αστυνομία έλεγε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν σε τουλάχιστον 80, τονίζοντας ότι λόγω της σφοδρότητας της φωτιάς δε θα ήταν δυνατό να ταυτοποιηθούν ή ακόμα και να εντοπιστούν όλοι οι απανθρακωμένοι ένοικοι.

Ωστόσο σε σημερινή ανακοίνωση σημειώθηκε ότι μετά από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί προκύπτουν ενδείξεις πως ίσως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης θυμάτων από δήθεν συγγενείς, με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματικών αποζημιώσεων.

Από την άλλη πλευρά, ίσως μεταξύ των θυμάτων υπήρχαν άτομα χωρίς κοινωνικές ή οικογενειακές σχέσεις στη χώρα που παραμένουν αδήλωτοι.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι έχει επισήμως ταυτοποιήσει 60 θύματα. Όπως σημειώθηκε, η πρόοδος ως προς τον εντοπισμό των σορών των θυμάτων τρεις μήνες μετά είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά αναμενόταν.

Εξετάζονται οκτώ περιπτώσεις πιθανής απάτης από άτομα που έχουν πει πως έχασαν οικείους στην πυρκαγιά ώστε να ωφεληθούν οικονομικά. Παράλληλα δε εξετάζονται και τέσσερις καταγγελίες για κλοπές από τον Πύργο Γκρένφελ, με τη μία να αφορά «υπολογίσιμο» ποσό χρημάτων.

Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι η έρευνα ίσως εξετάσει την πιθανότητα απαγγελίας κατηγοριών ατομικής ή εταιρικής ανθρωποκτονίας.

Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 31 εκατομμύρια έγγραφα αναφορικά με την υπόθεση και έχουν συμπεριλάβει στις έρευνες 336 εταιρείες με δυνητική εμπλοκή στην τραγωδία.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί περισσότερες από χίλιες μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ υπάρχουν συνολικά 2.400 άνθρωποι με τους οποίους οι αρχές θέλουν να μιλήσουν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός