Τουρκία: Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ

Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ ανακοίνωσαν χθες ότι ξεκίνησαν, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, στο οποίο εναντιώνεται η Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «παράλληλα με αυτή την άσκηση, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή των συνόρων συνεχίζονται».

Στη νοτιοανατολική Τουρκία μαίνονται σχεδόν καθημερινά μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK μετά την κατάρρευση, το καλοκαίρι του 2015, της ανακωχής που είχε κηρυχθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984. 

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έως και 100 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αναπτύχθηκαν στα σύνορα με το Ιράκ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι διάκειται εχθρικά έναντι της διεξαγωγής αυτού του δημοψηφίσματος, που αναμένεται να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου, και προειδοποιεί ότι «θα έχει τίμημα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι το δημοψήφισμα, παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, θα είναι μια «πολύ κακή» εξέλιξη και συμπλήρωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) θα συνεδριάσει την 22α Σεπτεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση.

Ακόμη γνωστοποίησε την Κυριακή ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος επίσης εναντιώνεται στο δημοψήφισμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία έκαναν γνωστό ότι ο Ερντογάν και ο Αμπάντι είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν πως «η επιμονή της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν (σ.σ. να διεξαχθεί η ψηφοφορία) αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι δύο ηγέτες εξάλλου τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο Γιαν Κούμπις, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να διεξαχθούν άμεσα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αρμπίλ και τη Βαγδάτη με αντάλλαγμα την αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές εμπορικές σχέσεις με την Αρμπίλ, είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τις δυνητικά μολυσματικές συνέπειες που θα είχε η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της.

Πηγή: skai.gr