Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των εργαζομένων της εφημερίδας Zaman

Ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη των 31 δημοσιογράφων και διευθυντών  της εφημερίδας Zaman, την οποία έκλεισαν οι τουρκικές αρχές λόγω φερόμενων σχέσεων με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή της περσινής αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα.

Η Zaman και η αγγλόφωνη έκδοσή της, η Today's Zaman, είχαν τεθεί υπό κηδεμονία τον Μάρτιο του 2016 και έκλεισαν τον Ιούλιο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Οι είκοσι δύο εκ των κατηγορουμένων της εφημερίδας είναι προφυλακισμένοι και οι εννέα άλλοι είναι ελεύθεροι υπό όρους ή διαφεύγουν της σύλληψης, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αν το δικαστήριο αποφανθεί για την ενοχή τους κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη.

Μεταξύ των μελών του προσωπικού που δικάζονται ενώ είναι προφυλακισμένα, περιλαμβάνονται δύο από τους κύριους αρθρογράφους της εφημερίδας, οι Μουμταζέρ Τουρκονέ και Σαχίν Αλπάι.
Πηγή: skai.gr