Τίλερσον: Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους της Συμφωνίας του Παρισιού

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον αναζητεί τρόπο «να συνεργαστεί με τους εταίρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα». Οι δηλώσεις έγιναν μετά από πολλές αντιφατικές διακηρύξεις για την περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ.

«Θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί, θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι», τόνισε ο Τίλερσον σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Οι δηλώσεις του δεν σηματοδοτούν ασφαλώς πραγματική αλλαγή πολιτικής, με δεδομένη την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, η οποία υπογράφτηκε στα τέλη του 2015 στο Παρίσι από περίπου 200 χώρες.

Αλλά μοιάζουν να σηματοδοτούν μια άμβλυνσή της, καθώς απέχουν πολύ από τις επικρίσεις του Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «δρακόντεια», έκρινε ότι παραβιάζει την αμερικανική εθνική κυριαρχία και ότι ευνοεί με άδικο κατ' αυτόν τρόπο χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπονόησαν το Σαββατοκύριακο ότι οι ΗΠΑ ίσως είναι διατεθειμένες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επανενταχθούν στη συμφωνία, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως η θέση του παραμένει αμετάβλητη και ότι θα αλλάξει μόνο εάν διαμορφωθούν πιο «ευνοϊκοί» όροι.

Πάντως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι ο σύμβουλος του Τραμπ για οικονομικά θέματα, ο Γκάρι Κον, εξετάζει αν υπάρχουν πιθανότητες οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με άλλα κράτη για αυτό το ζήτημα το οποίο παραμένει, κατά τον Τίλερσον, «περίπλοκο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έθιξε το ζήτημα λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο Τραμπ απευθυνθεί αυτή την εβδομάδα στους ηγέτες των χωρών του κόσμου που θα συγκεντρωθούν για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία η κλιματική αλλαγή θα είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα στις συζητήσεις.

Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία του Παρισιού, κάτι άλλωστε που αποκλείουν οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει. Όμως οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναζητήσουν κάποιον τρόπο, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να μεταβάλουν τη θέση τους.

Ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας, τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο Τραμπ «άφησε ανοικτή την πόρτα για να επανενταχθούμε (στη συμφωνία) αργότερα, σε περίπτωση (που υπάρξει) μια καλύτερη συμφωνία για τις ΗΠΑ».

Η διαδικασία αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού θα είναι μακροσκελής. Εάν ο Τραμπ παραμείνει ανυποχώρητος στις θέσεις του, οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν επίσημα από τη συμφωνία παρά την 4η Νοεμβρίου 2020, μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Πηγή: skai.gr