Γερμανία: Θέλει το υπουργείο Οικονομικών το FDP για να μπει στη νέα κυβέρνηση

Στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), τόνισε χθες πως θα ζητήσουν να τους δοθεί το υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τις οποίες οι συντηρητικοί της Μέρκελ θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, το FDP απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης.

Το FDP, το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά φυσικός σύμμαχος της Μέρκελ, ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013). Δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε αυτές της ερχόμενης Κυριακής ελπίζει όχι απλά να ξαναμπεί στην Μπούντεσταγκ αλλά να γίνει το τρίτο κόμμα βάσει αριθμού εδρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, βρίσκεται στον θώκο από το 2009 και είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης πλην της καγκελαρίου.

Αλλά σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χαν, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον από το δικό του κόμμα.

Πηγή: skai.gr