Κλείσιμο

Δορυφορικές φωτογραφίες από τα φλεγόμενα χωριά των διωκόμενων Ροχίνγκια

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε δορυφορικές εικόνες που αποκαλύπτουν μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία καύσης και αφανισμού των χωριών των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ. Η Αμνηστία ανέφερε ότι πρόκειται για αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με την προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να διώξουν από τη χώρα την μειονοτική μουσουλμανική ομάδα, εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ο στρατός από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι ότι δεν στοχεύει τους πολίτες Ροχίνγκια αλλά τους αντάρτες που ξεκίνησαν να μάχονται εναντίον τους.

Περίπου 400.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπαγκλαντές από τότε που ξεκίνησε η βία τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τουλάχιστον το 30% των χωριών που κατοικούσαν οι Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν είναι τώρα άδειο.

Αν και έχουν περάσει πολλές γενιές από τότε που μετοίκησαν στην Μιανμάρ, δεν τους δίνεται η υπηκοότητα και διώκονται ως «παράνομοι μετανάστες».

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταδικάζουν την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. 

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είπε ότι αυτή η στιγμή είναι καθοριστική για τη δημοκρατία της Μιανμάρ και ότι πρέπει αμέσως να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια. 

Μια μέρα νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι Ροχίνγια είναι αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση και ότι οι επιθέσεις εναντίον τους είναι απαράδεκτες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ζητήσει επείγουσα δράση προκειμένου να τερματιστεί η βία.
Πηγή: skai.gr