Σάρλοτσβιλ: Διαδηλωτές κάλυψαν με μουσαμά το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον

Νεαροί διαδηλωτές στο Σάρλοτσβιλ κάλυψαν με μαύρο μουσαμά το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον, στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, την Τρίτη, ζητώντας την απαγόρευση των ρατσιστικών ομάδων μίσους και την «διόρθωση» των ιστορικών ανακριβειών σε μνημεία του εμφυλίου πολέμου.

Όπως μεταδίδει το BBC, δεκάδες διαδηλωτές ανάρτησαν πανό κάτω από το άγαλμα του τρίτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με το σύνθημα «ο Τζέφερσον ήταν ρατσιστής και βιαστής».

Αν και εκ των βασικών συντακτών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, ο Τζέφερσον, διατηρούσε σκλάβους, αφού η γυναίκα του Μάρθα Γουέιλς Σκέλτον, είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της 11.000 εκτάρια γης και 135 σκλάβους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στη νέα διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 100 φοιτητές αλλά και αρκετοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές ζήτησαν την αύξηση των ποσοστών εισαγωγής των αφροαμερικανών σπουδαστών και την εξισορρόπηση του «ιστορικού τοπίου» του πανεπιστημίου. 

Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που στην περίπτωση των προηγούμενων διαδηλώσεων είχε κατηγορηθεί για «ίσες αποστάσεις» από τους θύτες και τα θύματα, όταν είχε σχολιάσει πως η βία προήλθε από «πολλές πλευρές», αποφεύγοντας να καταδικάσει τα ακροδεξιά στοιχεία που κλιμάκωσαν την ένταση.

Στο «στόχαστρο» των συνθημάτων βρέθηκαν και οι υποστηρικτές της Κου Κλουξ Κλαν.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές το άγαλμα του Τζέφερσον αποτελεί «έμβλημα της λευκής υπεροχής» και η πλάκα από κάτω θα έπρεπε να αλλαχθεί ώστε να περιέχει τα ιστορικά στοιχεία που έχουν παραληφθεί.

Το περιστατικό έρχεται έναν μήνα μετά από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεοναζί και διαδηλωτών στην περιοχή, με αφορμή την αφαίρεση του αγάλματος του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, (αρχηγού των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο) από το Πάρκο Χειραφέτησης.

Τότε μία γυναίκα είχε χάσει τη ζωή της από επίθεση νεοναζί με αυτοκίνητο σε πεζούς και ακόμα δύο αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί, όταν το ελικόπτερο με το οποίο παρακολουθούσαν τις διαδηλώσεις, προσέκρουσε σε δασώδη περιοχή.








Πηγή: skai.gr