Γιούνκερ: Ο άνεμος επέστρεψε στην ΕΕ, ώρα για πιο ενωμένη Ευρώπη (video)

Ο άνεμος πνέει και πάλι στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε πριν να είναι αργά προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης.

«Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα» είπε προσθέτοντας στη συνέχεια «είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Στην ομιλία του ο κ Γιούνκερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τόνισε, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες εμπορικές συμφωνίες. Παράλληλα είπε πως η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις.

«Η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης», είπε επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις σκανδαλώδεις συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη.

«Θα υιοθετηθεί μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup», ανέφερε.

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, δήλωσε. «Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της», πρόσθεσε ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες. «Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».

«Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr