Ο Γιούνκερ παρουσιάζει το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα καλέσει σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιήσουν το Brexit και την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία που σταδιακά τα ωθεί να ξεπεράσουν την κρίση προκειμένου να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη ΕΕ, με την ευρωζώνη στην καρδιά του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προτείνει στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ένα σχέδιο δράσης για τα εναπομείναντα δύο χρόνια της θητείας του, η οποία θα ολοκληρωθεί λίγο αφότου η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019.

Καθώς η κατάσταση διαφέρει αισθητά από εκείνη των δύο προηγούμενων ετών, όταν κυριαρχούσαν οι υπαρξιακές ανησυχίες λόγω της κρίσης χρέους, η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο Γιούνκερ πρόκειται να καλέσει την ΕΕ να αδράξει την ευκαιρία που της έχει παρουσιαστεί και να προχωρήσει στην περαιτέρω ολοκλήρωσή της.

Στην ομιλία του, η οποία θα αρχίσει στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), ο Γιούνκερ αναμένεται να επαναλάβει πως η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνάπτει συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, καθώς οι ΗΠΑ επί των ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται σε πιο απομονωτική τροχιά. Μετά την Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αμερική είναι οι περιοχές που οι Βρυξέλλες βολιδοσκοπούν για να συναφθούν νέες συμφωνίες.
Παράλληλα, ο Γιούνκερ αναμένεται να επεκταθεί όσον αφορά τις προτάσεις η ΕΕ να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας για το ντάμπινγκ τιμών και στο εξής να μελετά εξονυχιστικά μελλοντικές επενδύσεις σε στρατηγικούς ευρωπαϊκούς πόρους από δημόσιες επιχειρήσεις κρατών εκτός Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr