Τραμπ: Πολύ μικρό βήμα οι νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλε στη Βόρεια Κορέα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα «πολύ μικρό βήμα» και «τίποτα σε σχέση με αυτό που θα πρέπει να γίνει τελικά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέφυγε να μιλήσει πιο συγκεκριμένα όμως η τοποθέτησή του ουσιαστικά δίνει συνέχεια στον πόλεμο δηλώσεων με τον Βορρά, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε απειλήσει ότι θα προκαλέσει στις ΗΠΑ τον «μεγαλύτερο πόνο» που έχουν βιώσει έως τώρα, ως αντίποινα για τις κυρώσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών
Στιβ Μανούτσιν από την πλευρά του προειδοποίησε την Κίνα ότι θα υποστεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνεται με τις ποινές που έχουν συμφωνηθεί κι ότι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να συναλλάσσονται κανονικά με το καθεστώς Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Στόχος των δυνητικών κυρώσεων σε βάρος της Κίνας θα είναι να εμποδιστεί η πρόσβασή της στο «διεθνές σύστημα του δολαρίου», είπε ο κ. Μανούτσιν, μιλώντας σε συνέδριο που μετέδωσε το δίκτυο CNBC.

Οι νεότερες κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας, που υπερψηφίστηκαν ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα, προβλέπουν ετήσιο πλαφόν στην πώληση πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ και πλήρες εμπάργκο στις βορειοκορεατικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η Ουάσιγκτον είχε αρχικά προτείνει καθολική απαγόρευση πώλησης πετρελαίου και πετρελαιοειδών στον Βορρά, όμως τελικά συμβιβάστηκε με μερική απαγόρευση προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο.

Η Κίνα ειδικά, που είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Βορρά, ανησυχεί ότι τυχόν ενεργειακός στραγγαλισμός θα αποσταθεροποιήσει την απομονωμένη χώρα, φέρνοντας μεταναστευτικά κύματα στα σύνορά και εγείροντας τον κίνδυνο μεγαλύτερου αμερικανικού αποτυπώματος στην Κορεατική Χερσόνησο.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου απαγορεύει επίσης στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να δεχτούν περαιτέρω εργαζόμενους από τη Βόρεια Κορέα, ποινή που μπορεί όμως να παρακαμφθεί εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι. Οι βορειοκορεάτες εμιγκρέδες, που κυρίως απασχολούνται στην Κίνα, στέλνουν τα εισοδήματά τους στην πατρίδα τους και θεωρούνται κρίσιμη πηγή εσόδων στο καθεστώς.
Πηγή: skai.gr