Ένταξη της Τουρκίας στη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου εξετάζει η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει την Τουρκία στον κατάλογο χωρών που εγείρουν υψηλούς κινδύνους για την ασφάλεια των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών, αστυνομικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, όπως μεταδίδουν η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR.

Τα μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, που δήλωσε ότι ο κατάλογος βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο επανεξέτασης.

«Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει αν θα προσθέσει την Τουρκία στον κατάλογο», φέρεται να τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η λίστα περιλαμβάνει προς το παρόν την Κίνα, τη Ρωσία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, και 26 ακόμη χώρες.

Κάποιες γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρείται περισσότερο εχθρός παρά σύμμαχος και καλούν για την επέκταση της παρακολούθησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών των τουρκικών δραστηριοτήτων στη μάχη ενάντια σε ισλαμιστικές οργανώσεις, τόνισαν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ορισμένες υπηρεσίες επίσης προειδοποίησαν τους τελευταίους μήνες τους εργαζομένους τους για τους κινδύνους του να ταξιδεύσουν στην Τουρκία, ενώ προειδοποίησαν άλλους να μην ταξιδεύουν εκεί για διακοπές.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters