Κλείσιμο

Χάμοντ: Θέλουμε μεταβατική περίοδο για το Brexit όμοια με το στάτους κβο

Υπέρ μίας μεταβατικής περιόδου για το Brexit κατά την οποία θα διατηρηθεί εν πολλοίς η υπάρχουσα σχέση Βρετανίας-ΕΕ τάχθηκε για ακόμα μία φορά ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, απορρίπτοντας άλλες κυβερνητικές αναφορές σε άμεση κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Εμφανιζόμενος ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Λόρδων το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Χάμοντ παρέπεμψε σε δήλωση που είχε κάνει προ διμήνου η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συνεχίσουν να έρχονται ελεύθερα στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο έχοντας μόνο την υποχρέωση να εγγράφονται στα μητρώα του αρμόδιου υπουργείου.

«Αυτό είναι συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ», παρατήρησε ο κ. Χάμοντ, ο οποίος μαζί με την κα Ραντ θεωρούνται οι κύριοι εκφραστές του ρεύματος υπέρ του ήπιου Brexit στην κυβέρνηση Μέι.

Στην παρατήρηση μελών της επιτροπής ότι από έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών που διέρρευσε προ ημερών στην εφημερίδα Guardian γινόταν αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό σύστημα θα άλλαζε άμεσα από την ημέρα του Brexit τον Μάρτιο του 2019, ο κ. Χάμοντ είπε ότι είναι προτιμότερο να ακούει κανείς τι λέει η υπουργός και όχι κάποιο έγγραφο.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο έγγραφο ως σκεπτικό της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών θα λήξει τον Μάρτιο του 2019.

Ο κ. Χάμοντ είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευθεί μία μεταβατική περίοδο παρόμοια με το να συμμετέχει η Βρετανία στην τελωνειακή ένωση. Όπως είπε, δεν έχει λογική να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας τους δύο φορές, οπότε η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να μοιάζει πολύ με το στάτους κβο

Παραδέχθηκε ότι το προφανές πρόβλημα είναι πως αν η Βρετανία παρέμενε στην τελωνειακή ένωση δε θα μπορούσε να διαπραγματεύεται νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Επιθυμία του Λονδίνου, είπε ο κ. Χάμοντ, είναι να μπορεί κατά τη μεταβατική περίοδο να υπογράφει νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες έστω χωρίς να τις εφαρμόζει άμεσα.

Στο ερώτημα αν κάτι τέτοιο θα γινόταν αποδεκτό από την ΕΕ ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι σαφές πως οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ένας τέτοιος διακανονισμός είναι πιθανός.

Εν τω μεταξύ, όπως αναμενόταν, πλήθος τροπολογιών έχουν κατατεθεί επί του νομοσχεδίου για το Brexit που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα αναλυτικά σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ως προς το γενικό πλαίσιό του τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ψήφους 326 υπέρ έναντι 290 κατά.

Ήδη οι προτάσεις τροπολογιών από βουλευτές ακόμα και του Συντηρητικού Κόμματος ανέρχονται σε 157.

Ενδεικτικά κάποιες από τις τροπολογίες που προωθούν οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης καλούν σε αφαίρεση ορισμένων εκ των λεγόμενων εξουσιών του Ερρίκου Η’ που επιτρέπουν την τροποποίηση νόμων από την εκτελεστική εξουσία δίχως κοινοβουλευτική έγκριση. Οι Εργατικοί ζητούν επίσης μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, όπως και ενσωμάτωση της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο βρετανικό δίκαιο. Καλούν επίσης σε διαβούλευση της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο επί των όρων της μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit που θα διεκδικήσει το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο