Κλείσιμο

«Αναβάλλονται οι επαφές για το Brexit» ενόψει σημαντικής παρέμβασης Μέι

Αναβλήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Bloomberg και η βρετανική εφημερίδα Independent.

Η φερόμενη αναβολή έρχεται εν μέσω φημών πως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχεδιάζει μία σημαντική δημόσια εμφάνιση κατά την οποία θα δώσει λεπτομέρειες για τη στρατηγική του Λονδίνου.

Την ομιλία Μέι είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την προηγούμενη ο ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ, λέγοντας ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζει μία «σημαντική παρέμβαση» που μπορεί να οδηγήσει σε μετάθεση των συζητήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται πλέον να ξαναρχίσουν στις 25 του μηνός, δηλαδή με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, αν και ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Οι επαφές για το Brexit δεν έχουν έως τώρα διευθετήσει τα κρίσιμα ζητήματα του διαζυγίου που η ευρωπαϊκή πλευρά θέλει να λυθούν προτού η διαπραγμάτευση προχωρήσει στην εξέταση της μελλοντικής σχέσης μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας Μισέλ Μπαρνιέ έχει κατηγορήσει τη Βρετανία ότι δεν διαπραγματεύεται σοβαρά ή με σαφήνεια, με συνέπεια να μην έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα εξετάσουν την πορεία των διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr