H EE κλιμακώνει τη νομική κόντρα με την Πολωνία

Κλιμακώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την αντιπαράθεσή της με την Πολωνία όσον αφορά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Βαρσοβία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας ελέγχου σε βάρος της Πολωνίας, δίνοντας στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα προθεσμία ενός μηνός ώστε να διευθετήσει συγκεκριμένα ζητήματα που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου.

Εάν η Πολωνία δεν ανταποκριθεί εγκαίρως οι Βρυξέλλες μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα στα κράτη-μέλη.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα νομοσχέδια που προωθεί η Βαρσοβία θέτουν τα δικαστήρια υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ουσιαστικά καταστέλλοντας τη διάκριση των εξουσιών – που είναι πυλώνας της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση, που ελέγχεται από το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» αντιτείνει ότι η προτεινόμενη δικαστική μεταρρύθμιση συνάδει με τις αρχές της ΕΕ, καταγγέλλοντας συνάμα ότι οι Βρυξέλλες υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους.

Η Κομισιόν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πολιτικών κυρώσεων σε βάρος της Πολωνίας, αναστέλλοντας ακόμα και το δικαίωμα ψήφου της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: skai.gr