Στενή συνεργασία με ΕΕ σε ασφάλεια - άμυνα θέλει μετά το Brexit το Λονδίνο

Η Βρετανία προτείνει στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν επί θέσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να υπάρχει συνεργασία με κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά από το Brexit, σύμφωνα το νεότερο «έγγραφο θέσεων» που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Το έγγραφο με αντικείμενο την άμυνα συνοδεύθηκε από δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης ο οποίος σημείωσε ότι αν και το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η συνεργασία με τις Βρυξέλλες θα εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών ασφαλείας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο καλύπτει ζητήματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι απειλές στον κυβερνοχώρο και οι απειλές από κρατικές οντότητες. Η βρετανική θέση για τη συνεργασία στον τομέα της αστυνόμευσης και της πάταξης του κοινού εγκλήματος θα αναπτύσσεται σε ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο θα αποκαλύπτει και το πώς βλέπει το Λονδίνο το μέλλον της σχέσης της Σκότλαντ Γιαρντ με τη Europol.

Στόχος της Βρετανίας είναι να αναπαραγάγει μετά από το Brexit μία σχέση με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας που θα είναι «βαθύτερη από τη σχέση με οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα και θα αντανακλά τα κοινά μας συμφέροντα».

Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον Βρετανίας και ΕΕ να συνεργαστούν στενά στον τομέα της ασφάλειας.

Ο δε Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η αμείωτη δέσμευση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά από το Brexit. Ο κ. Τζόνσον έφερε ως παραδείγματα συνεργασίας με τους Ευρωπαίους τη στάση έναντι του Ιράν και της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο