Η Μαδρίτη τορπίλισε και δεύτερο νόμο για το καταλανικό δημοψήφισμα

Δεύτερο νόμο της καταλανικής Βουλής που συνδέεται με το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ανέστειλε το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Δικαστήριο έχει ήδη αναστείλει τον νόμο που προκήρυσσε το δημοψήφισμα για την 1η Οκτωβρίου, και τώρα «πάγωσε» και τον νόμο που σκιαγραφούσε το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση ανεξάρτητου κράτους.

Το ανώτατο δικαστήριο υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα καθιστά την Ισπανία αδιάσπαστη και αδιαίρετη, και συνεπώς η Καταλονία δεν έχει το δικαίωμα να αποσχιστεί. Οι επίμαχοι νόμοι εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης.

Η απόφαση της καταλανικής διοίκησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα έχει φέρει την Ισπανία στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης, ενώ χθες Δευτέρα περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι βάδισαν υπέρ της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη.

Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν κινήσει διαδικασίες κατά των ηγετών του αποσχιστικού κινήματος και έχουν διατάξει την Αστυνομία και τους Δήμους της Καταλονίας να εμποδίσουν την ψηφοφορία. Παρά ταύτα, πολλοί δήμαρχοι έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την τοποθέτηση εκλογικών κέντρων σε δημοτικά κτήρια.

Η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει εφόδους σε τυπογραφεία και εφημερίδες που τύπωναν υλικά που συνδέονται με το δημοψήφισμα.
Πηγή: skai.gr