HRW: Εγκλήματα πολέμου οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Η Human Rights Watch κατηγόρησε σήμερα για εγκλήματα πολέμου τον υπό της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη, καταγγέλλοντας ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπολύει έχουν χάσει τη ζωή τους 39 άμαχοι, περιλαμβανομένων 26 παιδιών, τους τελευταίους δύο μήνες.

Η οργάνωση ανέφερε ότι πέντε αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν τέσσερα σπίτια όπου διέμεναν οικογένειες και ένα μανάβικο και είτε ότι τα κτίρια αυτά αποτέλεσαν σκόπιμο στόχο, είτε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ριψοκίνδυνα προκαλώντας έτσι τη χωρίς διάκριση απώλεια αμάχων και παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου.

Η συμμαχία έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της έχουν στόχο τους αντιπάλους της του ενόπλου κινήματος των Χούτι και όχι τους αμάχους.

Στις 4 Αυγούστου συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν μια κατοικία στη Σααντά σκοτώνοντας εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, ηλικίας 3 ως 12 ετών.

Στις 3 Ιουλίου από αεροπορικό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας στην επαρχία Τάιζ, περιλαμβανομένης της μητέρας και της οκτάχρονης κόρης της, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Η HRW συνομίλησε με τα μέλη εννέα οικογενειών και με αυτόπτες μάρτυρες πέντε αεροπορικών βομβαρδισμών που σημειώθηκαν από τις 9 Ιουνίου έως τις 4 Αυγούστου. Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, δεν διαπίστωσε να υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή που επλήγη.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων και έχει καταστρέψει μεγάλο τμήμα των υποδομών της φτωχής αυτής χώρας.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός σχηματίστηκε το 2015 για να πολεμήσει εναντίον των Χούτι και των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτούς.

Η HRW κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για τις επιθέσεις με στόχο αμάχους.

Χθες Δευτέρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι εξακρίβωσε τον θάνατο 5.144 αμάχων από τον πόλεμο στην Υεμένη, κυρίως από αεροπορικά πλήγματα που έχει εξαπολύσει η συμμαχία, και τόνισε ότι απαιτείται επείγουσα διεθνής έρευνα.

Η Υεμένη μαστίζεται από τον εμφύλιο, στον οποίο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας υποστηριζόμενη από συμμαχία με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας, συγκρούεται με τους συνδεόμενους με το Ιράν Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ