Συγκαλείται εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Ροχίνγκια

Ολοένα μεγαλώνει η πίεση που ασκείται στην Μιανμάρ για να τερματίσει τη βία που ανάγκασε περισσότερους από 370.000 μουσουλμάνους να φύγουν για το Μπαγκλαντές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητούν προστασία των πολιτών και το Μπαγκλαντές να ζητά βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει για τη βία στη Μιανμάρ. Την επείγουσα συνεδρίαση ζήτησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, καθώς συνεχώς αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των μειονοτικών Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ η οποία στην πλειοψηφία της είναι βουδιστική λέει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της αγωνίζονται ενάντια στους «τρομοκράτες» μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων που ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου και ότι «κάνουν ό, τι μπορούν» για να αποφύγουν να βλάψουν τους πολίτες. 

Ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι η Μιανμάρ διεξάγει «σκληρή στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια την οποία παράλληλα χαρακτήρισε «τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ο βίαιος εκτοπισμός των μουσουλμάνων Ροχίνγκια αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ δεν προστατεύουν τους πολίτες.

«Καλούμε τις αρχές ασφαλείας της Μιανμάρ να σεβαστούν το κράτος δικαίου, να σταματήσουν τη βία και να τερματίσουν τον εκτοπισμό αμάχων από όλες τις κοινότητες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ζαου Ιταί, εκπρόσωπος της Προέδρου Αούνγκ Σαν Σούου Κίι είπε λίγο πριν από τη δήλωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις της Μιανμάρ πραγματοποιούν το νόμιμο καθήκον τους, προσπαθούν δηλαδή να αποκαταστήσουν την τάξη στην περιοχή. 

«Η κυβέρνηση του Μιανμάρ συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τον εκτοπισμό και την ταλαιπωρία όλων των κοινοτήτων που πλήττονται μετά το τελευταίο ξέσπασμα της βίας που πυροδοτήθηκε από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Μιανμάρ θεωρεί τους περίπου 1 εκατομμύριο Ροχίνγκια, λαθρομετανάστες από το γειτονικό Μπαγκλαντές και τους αρνείται την ιδιότητα του πολίτη, παρόλο που πολλές οικογένειες Ροχίνγκια ζουν εκεί εδώ και πολλές γενιές.

Πηγή: skai.gr