Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία με ταξιδιωτική οδηγία

H αμηχανία αλλά και η οργή του υπουργείου Εξωτερικών με τις απανωτές συλλήψεις Γερμανών πολιτών, που έχουν πάρει ένα σχεδόν εβδομαδιαίο ρυθμό, είναι πλέον εμφανείς και έγιναν σαφείς στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ έκανε λόγο μάλιστα για «εφιάλτη». «Αν μπορούσαμε να ξέρουμε τι παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους» αναρωτήθηκε, εννοώντας προφανώς τον πρόεδρο Ερντογάν, τους εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα και τις αρχές της χώρας.

«Δεν θα μας παρασύρουν σε κατάχρηση προειδοποιήσεων»

Σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της Kolner Stadt Anzeiger ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στις διπλωματικές αρχές της Γερμανίας στην Τουρκία για προξενική προστασία που προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό δίκαιο. «Συνιστώ πραγματικά σε κάθε Γερμανό πολίτη να διαβάσει πολύ καλά την ταξιδιωτική σύσταση του υπουργείου για τις συνθήκες ασφάλειας στη χώρα πριν από κάθε ταξίδι στην Τουρκία» τόνισε στην ίδια εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης της ταξιδιωτικής σύστασης και της μετατροπής της σε ταξιδιωτική οδηγία. «Δεν θα μας παρασύρουν να κάνουμε κατάχρηση των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων για πολιτικούς λόγους», είπε ενώ δεν απέκλεισε ωστόσο μελλοντικά να γίνει κάτι τέτοιο. Σημειωτέον ότι τέτοια οδηγία υπάρχει για χώρες στις οποίες επικρατεί εμφύλιος όπως η Λιβύη, η Υεμένη ή η Συρία.

Αναφορά στην ταξιδιωτική προειδοποίηση της Τουρκίας για τα ταξίδια Τούρκων πολιτών στη Γερμανία έκανε χθες βράδυ και η καγκελάριος Μέρκελ σε προεκλογική εκπομπή στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «Είστε σπίτι σας, σας εκτιμούμε», είπε απευθυνόμενη προς τους Τούρκους της Γερμανίας. Παράλληλα θέλησε να κάνει σε όλες τις πλευρές σαφές ότι η χώρα της δεν επιθυμεί να μεταφερθούν οι τουρκικές διενέξεις στην επικράτειά της. «Η Τουρκία απομακρύνθηκε πολύ από αυτό που θεωρεί ως κράτος δικαίου. Πρόκειται για τον πρόεδρο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ» τόνισε.

«Να μην καταστρέψουμε τις ελπίδες των Τούρκων»

Στην ίδια εκπομπή η Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δείξει πιο καθαρά τη θέση της και σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν πρέπει να σταματήσουν οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Η Γερμανία όμως δεν θα πρέπει να καταστρέψει τις ελπίδες των ανθρώπων που αντιστέκονται στις εξελίξεις στην Τουρκία», πρόσθεσε δείχνοντας για άλλη μια φορά τον σκεπτικισμό της απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Η νέα σύλληψη ζευγαριού Γερμανών τουρκικής καταγωγής έγινε την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε μέχρι χθες βράδυ πολλά στοιχεία στη διάθεσή του πλην του ότι ένας εκ των δύο αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στην περίπτωση του άλλου ζευγαριού που συνελήφθη τέλος Αυγούστου στην Αττάλεια ο δικηγόρος του ενημέρωσε το υπουργείο ότι η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι διασυνδέσεις με το απαγορευμένο κίνημα Γκιουλέν, που κατά την τουρκική ανάγνωση ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή: DW